NOWOŚCI

czwartek, 17 października 2013

Książka #285. Kuchnia włoska na polskim stole, aut. Paolo Cozza


Gatunek: kulinaria
Wydawca: Publicat
Rok wydania: 2013 (Polska)
Redakcja: Małgorzata Potocka
ISBN 978-83-245-1871-5
Ilość stron: 128     Format: 165x240 mm

    Kraj najrozmaitszych zapachów. Miejsce, gdzie kluczowy jest makaron i skąd wywodzi się najlepszy z przysmaków- pizza. Włochy to kraina pełna słońca i bogactwa smaków, dlatego też stamtąd wywodzą jedne z najznakomitszych potraw świata. Sympatyków tej kuchni jest na świecie cała masa, także i w Polsce. A któż lepiej nie przybliży nam jej tajników, jak Włoch z pochodzenia i uczestnik jednego z najpopularniejszych programów rozgrywkowych Telewizji Polskiej?
     Paolo Cozza, bo o nim właśnie mowa zdradza najlepsze i najulubieńsze przepisy kuchni włoskiej i prezentuje w zupełnie nowej formie, przystosowanej do polskiego asortymentu. Wśród potraw, które możemy nauczyć się przyrządzać znajdą się między przede wszystkim te, które są symbolem Włoch, takie jak kilka odmian pizzy, bruschetta, makarony na wiele sposobów, zabraknąć nie mogło również i risotta, także o różnych obliczach. Wśród masy przepisów znajdą się te, które zadowolą podniebienia mięsożerców, a także i roślinożerców. Sympatycy owoców morza również nie powinni być zawiedzeni. Natomiast Ci, którzy bardziej gustują w słodkim obliczu Włoch zadowoleni będą ze smakowitego tiramisu, czy ciasta limonkowego. W swojej książce kucharskiej Paolo prezentuje nie tylko tradycyjne w jego kulturze posiłki, ale również te, które zabrał ze sobą z rodzinnego domu. Znajdą się tu przysmaki jego babci, a nawet i kilka od jego żony, która nadała ostateczny kształt tej książce. Widać w tym wyraźny ukłon w kierunku obu Pań, a także wyraźną miłość i szacunek.
     Książka rozdzielona na kilka działów żywieniowych zawiera krótki wstęp do każdego rodzaju posiłku. Z niego dowiedzieć możemy się nie tylko podstaw jego wywodzenia, jak na przykład tego, że w różnych rejonach Włoch serwuje się różne przystawki, ale także i poznać ogólny sposób podawania, czy nawet i dawkowania. Krótkie wstępy, jako swobodne myśli Paolo Cozzy to także swoiste wprowadzenie do kultury kraju środziemnomorskiego. Wszystko napisane z humorem, ale również ciepłem, jakim potrafi obdarzyć ten człowiek. Każdy rozdział to, niestety, jedynie kilka przepisów- a szkoda. Standardowy układ zawierający składniki, no i oczywiście sposób przygotowania spisany w dość konkretny sposób. Nie może zabraknąć i pięknego zdjęcia, które stanowi zwieńczenie naszych przyjemnych zabaw w kuchni, ale też i przeciwnie, zachęca do nich, bo na sam widok aż ślinka cieknie. Jednakże, strony z danymi potrawami zawierają coś jeszcze poza te sztampowe elementy, a mianowicie- co niektóre, wzbogacone są o ramki z całkiem interesującymi ciekawostkami. Wszystkie oczywiście dotyczące wybranej potrawy. Przykładowo dowiemy się, czym różni się polski kotlet od włoskiego, a także jakie zamienniki możemy użyć, aby stworzyć równie dobrą potrawę. Niektóre z nich bardzo inspirujące.
     Najnowsza książka kucharska od Wydawnictwa Publicat, kręcąca się wokół włoskich przysmaków, to prawdziwa bomba smakowa, zapachowa i kolorystyczna. „Kuchnia włoska na polskim stole”zawiera niemalże wszystkie tradycyjne potrawy z Włoch w bardzo różnych wydaniach i przy wykorzystaniu składników, które bez trudu powinniśmy znaleźć w naszych polskich sklepach. Nie jest to jeden z tych suchych poradników, pozbawionych emocji i ducha autora, wręcz przeciwnie- Paolo Cozza, stara się rozbawić podczas gotowania, ale również przekazać jak najwięcej o swojej ojczyźnie i to nie tylko ze strony kuchni. Wierzę, że przepisy są na tyle proste i mało czasochłonne, że każdy mógłby przygotować niemalże każdą z tych potraw u siebie w domu i może również stać się sympatykiem włoskiej kuchni.

Ocena: 5/6

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa Publicat!



2 komentarze :

  1. Uwielbiam kuchnię włoską, więc przydałaby mi się ta pozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania kuchni włoskiej lubię chyba najbardziej, dlatego coś czuję, że na pewno przypadłaby mi do gustu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń