NOWOŚCI

poniedziałek, 28 maja 2018

Książka #478: Zupy moc, aut. Monika Mrozowska


   Każda zupa ma moc, moc witamin. Jeżeli mamy cokolwiek zjeść w ciągu dnia, coś co będzie najbardziej pożywne, to możemy mieć pewność, że zupa będzie najlepszym wyborem. Ten typ posiłku jest spotykany na całym świecie, w najrozmaitszych odsłonach- charakterystycznych dla wybranego regionu. Niewielu jednak wie, że zupy mają zbawienną moc, a odpowiednio dobierając składniki możemy wspomóc się w odchudzaniu, wzmacnianiu organizmu przed chorobami, czy też wypracować lepszą pamięć.

     Tajniki różnego rodzaju warzyw i przypraw, które prędko zamieniają się w pyszne zupy prezentuje nam sama Monika Mrozowska. Kobieta, którą wszyscy znają z serialu familijnego „Rodzina zastępcza”, a teraz sama ma własną rodzinę serwując im najrozmaitsze smakowitości. Dzieli się nimi także zresztą świata, a wśród nich znajdziemy właśnie przepisy na 70 różnych zup.

     Słowem wstępu autorka prezentuje to, od czego zaczyna się produkcję większości zup, czyli od przepisu na wywar warzywny. W każdym domostwie przyrządza się go inaczej i każdy jest z pewnością wyjątkowy, dlatego każdy będzie idealną bazą do warzywnych eksperymentów. Jednakże ku zaskoczeniu, bądź też wręcz przeciwnie, ku potwierdzeniu wielu pań domu bardzo wiele rozmaitych zup przygotować można bazując jedynie na samej wodzie- chociażby hinduska makai sorba, czy też grecka revithia. Autorka zabiera nas przez rozmaite regiony prezentując gruzińskie smakowitości, włoskie wywary pomagające uporać się z kacem, czy też pożywne japońskie miso. To niesamowite przeżycie móc wybrać się w taką kulinarną podróż nie wychodząc z domu, no może poza odwiedzinami w sklepie. Dzięki Monice Mrozowskiej możemy również unowocześnić te potrawy sprawiając, że staną się lżejsze i o wiele bardziej zdrowe, pozbywając się dodatkowych tłuszczy znajdujących się w tradycyjnych przepisach, czy też zastępując mięsa odrobiną tofu. Nie ma możliwości, aby z tak licznych przepisów nie wybrać nic dla siebie. W szczególności, że mamy tutaj do czynienia z produktami mającymi pozytywnych wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też przy większości zup, bazujących na konkretnych produktach, mamy omówienie króla konkretnej zupy. Tak jak to jest w przypadku zupy kalafiorowej z tymiankiem, gdzie dodajemy niewielką ilość migdałów, czy też meksykańskiej zupy, w której gwiazdorzy awokado. Tym sposobem zdobywamy dodatkową wiedzę o właściwościach warzyw i przypraw, którą możemy wykorzystać tworząc własne przepisy.
Źródło: Zwierciadło

     To, co ja osobiście uwielbiam przy okazji książek kucharskich- poza oczywiście całą mocą inspiracji na posiłki, to fotografie. Trzeba przyznać, że współcześnie bardzo się dba o prezentację potraw. Wszyscy są świadomi, że takie w pierwszej kolejności uderzają do człowieka. Monika Mrozowska przechodzi samą siebie pięknie prezentując swoje zupy, które wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Zdecydowanie zachęca do eksperymentowania, bo jej twory przemawiają do każdego. Kolorowe, piękne najrozmaitszych akcentów z wybranego regionu. Bardzo dobrze oddają charakter konkretnej potrawy i dodatkowo podkreślają jej króla.

     „Zupy moc” to bardzo przystępna wizualnie i treścią propozycja dla sympatyków gotowania. Przepisy są proste- jak to przy zupach, i nawet najgorszy kucharz wszechświata zrozumie zamysł autora. Dodatkowo bardzo ciężko przejść obojętnie obok tych fotografii, a że są bardzo sugestywne, to dodatkowo zachęcą zarówno do przygotowywania, jak i spożywania. To zdecydowanie książka, która daje moc kucharzom i ich królikom doświadczalnym.

Ocena: 5/6
Recenzja dla wydawnictwa Zwierciadło!

Tytuł oryginalny: Zupy moc. 70 przepisów na zupy odchudzające, uodparniające, regenerujące i inne / Redakcja: Magdalena Chorębała / Zdjęcia: Monika Mrozowska / Wydawca: Zwierciadło / Gatunek: kulinaria / ISBN 978-83-8132-026-9 / Ilość stron: 224 / Format: 165x225mm

Rok wydania: 2018 (Polska)

Prześlij komentarz